dissabte, 22 d’abril del 2006

Els origens catalans del Reial Madrid i els origens bascos de l'Atlético de Madrid



Els origens catalans del Reial Madrid
El 18 de juliol de 1902 a Madrid el germans Carles i Joan Padrós i Rubió redactaren els estatuts d'una nova societat esportiva a la que donaren el nom de Madrid Foot Ball Club.A l'Espanya d'aquell temps es produeixen certs canvis polítics i els Padrós que a Barcelona hi passaven certes dificultats económiques es traslladaren a Madrid on van arribar cap a l'any 1876.Amb els anys el negoci familiar va prosperar i aixó els va donar les possibil·litats d'interessar-se per l'art.Amb els anys els germans Padrós van començar a compaginar la gestió del negoci amb l'esport.Els viatges per Europa els van fer conèixer esports com el futbol a Anglaterra. Van apendre les regles d'aquest esport i compraren materials.Decideixen crear un equip, Madrid Foot Ball Club i fixen la quota en dues pessetes al mes. La samarreta blanca té el seu origen en la samarreta del Corinthians anglés que Joan Padrós havia conegut en els seus viatges.El 18 d'abril els germans Padrós redacten els estatuts del club que presenten al governador José Sánchez Guerra quatre dies més tard i que aquest aproba.Per no se sap quines raons el Real Madrid va celebrar el seu 100 aniversari el dia 6 de març de 2002.Amb motiu del setzé aniversari del futur Alfons XIII els Padrós es decideixen organitzar un torneig i es possen en contacte amb l'alcalde de Madrid, Alberto Aguilera perque aquest doni una copa d'argent al guanyador del torneig.Son convidats el Barcelona, l'Espanyol, l'Athlètic de Bilbao, Biscaia i el New FC de Madrid. Torneig que guanya el Biscaia en derrotar al Barça.l'11 de maig de 1932 Joan Padrós mor a Madrid. Al seu funeral no hi assisteix cap dels representants del club.Ja l'any 1924 la directiva del Reial Madrid oblida convidar als fundadors del club.L'oblit institucional de qui van ser els fundadors del club es va fer evident quan el club va ser presidit per Santiago Bernabeu, que durant la guerra va ser membre de les tropes franquistes que van ocupar Catalunya.
Santiago Bernabeu va dir: "Me gusta Cataluña a pesar de los catalanes".
En la història del Reial Madrid "100 años de leyenda" es tracta molt de passada els anys dels Padrós, no es cita l'origen dels fundadors i fins i tot s'arriba a castellanitzar el segon cognom Rubió que apareix com Rubio.L'any 2002, qui va ser responsable del Centenari - i abans portaveu del govern Aznar - va respondre quan li van preguntar sobre els germans Padrós:"Parece que fueron, según me han dicho, los creadores del equipo". Segons sembla al Reial Madrid no hi ha cap interés a homenatjar als seus fundadors.

Els origens bascos de l'Atlético de Madrid
Atlético de MadridL'any 1903 es va celebrar un partit entre el Reial Madrid i l'atlétic de Bilbao que van guanyar els segons entre els crits dels aficionats madridistes que cridaven contra els bascos dient-los separatistes i extranjers.Eduardo Acha, basc resident a Madrid, es va mostrar indignat. Va viatjar a Biscaia i en una entrevista amb els dirigent del Bilbao li propossen crear un equip sucursal del Bilbao a Madrid. El 25 d'abril de 1903 Acha i altres bascos residents a Madrid creen l'Atlético de Madrid que vestiria amb els mateixos colors que l'Athletic de Bilbao.


Resum de l'article de la revista SAPIENS de Maig de 2006.


2 comentaris:

Anònim ha dit...

Origens en tenim de molt els espanyols. Tots aquestos fatxes que creuen en la puresa de la raça i no en son conscients de que a l´epoca medieval a Espanya convivien moros, jueus i cristians a parts iguals. Algun fatxa podrie ser descendent directe de Mohamed V.

MIQUEL ha dit...

Es ben irònic que fossin uns catalans els fundadors de l'equip símbol de l'espanyolitat i uns bascos els fundadors de l'altre equip de Madrid. I sembla que sentin vergonya perqué durant el centenari es va procurar amagar-ho.