dissabte, 11 de novembre del 2006

Castells per a la integració

Ara que Catalunya torna a viure moments de dificultats després de les últimes eleccions al Parlament degut a la presència d'un partit que fomenta l'enfrontament social entre els catalans es important veure que hi ha qui treballa en sentit contrari, ajudant a integrar els nouvinguts al nostre país.
Res millor que una de les nostres grans tradicions culturals, els castells per aconseguir-ho, i cap lloc millor que Valls per fer-ho.

PROGRAMA FINANÇAT PEL MUNICIPI
http://www.elperiodico.cat/default.asp?idpublicacio_PK=46&idioma=CAT&idnoticia_PK=355135&idseccio_PK=1023&h=
Castells per a la integració
• Les dues colles de Valls ensenyen a aixecar torres humanes als col.lectius d'immigrants
Pràctiques Assaig amb la Joves de Valls, aquesta setmana.
FERRAN GERHARDVALLS
"Crearem una colla castellera fictícia i desenvoluparem tots els valors d'una pràctica que es basa en la tasca en equip i l'esforç compartit", afirma Andreu Fernández, el regidor de Serveis Socials de l'Ajuntament de Valls, a l'hora de definir el projecte Fem Pinya. Es tracta d'un taller perquè joves del municipi amb risc d'exclusió social trobin vies d'integració a la comunitat local.El programa està finançat per l'ajuntament i per la Fundació Ciutat de Valls, dues institucions que han aportat els 7.000 euros que costa. Té la col.laboració de les dues agrupacions castelleres de la població, la Vella i la Joves dels Xiquets de Valls, i l'executa l'empresa Teamtowers, de Vilafranca del Penedès.
Incorporació social"La immigració que va arribar a la dècada dels anys 1960 va trobar en els castells una bona fórmula per incorporar-se a la societat local i esperem que ara també puguin contribuir a aquest mateix objectiu", afirma Ivan Rodón, el president de la Colla Vella. Avançar per aquesta via seria molt positiu per a les colles, ja que podrien trobar així una manera de frenar la contínua pèrdua de membres, i també per a la ciutat i el país.
El principal obstacle per acollir els immigrants són els seus orígens, religions i cultures diverses. "Per això Fem Pinya és un repte que ens interessa molt", precisa Andreu Fernández.Al taller s'han inscrit 34 persones de 14 a 18 anys, el 51% estrangers extracomunitaris. Entre aquests hi ha molts magribins, un col.lectiu que fins ara no ha entrat a les entitats castelleres, al contrari que els ciutadans sud-americans i de l'est d'Europa, que participen en aquesta tradició. "Els vam explicar que al Marroc es fan torres humanes, són exercicis folklòrics basats en pilars de dos pisos i salts, i això els va animar", explica Sergi Mariné, de la Colla Vella.
PròrrogaS'han previst deu sessions de dues hores, una cada setmana. A la primera ja han aconseguit un pilar de tres, tot i que l'objectiu és coronar, quan ja n'hagin après els rudiments tècnics, castells de cinc pisos en una actuació que es desenvoluparà a la històrica plaça del Blat. Jordi Paris, president de la Fundació Ciutat de Valls, descobreix el propòsit que, si el balanç final és positiu, aquest pla pioner continuarà com a mínim dos anys més.Les sessions de treball es fan alternativament als locals de les dues colles. D'aquesta manera, si algun dels nois, un cop finalitzat el programa, vol continuar en el món dels castellers, podrà decidir amb coneixement de causa quina de les dues entitats li fa més el pes. Els participants en aquesta experiència procedeixen dels dos instituts de Valls i també de l'escola taller de Casa Caritat.L'empresa Teamtowers utilitza les torres humanes com a instrument de formació, comunicació i millora de les relacions personals i socials. "L'aplicació del sistema en joves amb dificultats d'adaptació i alhora en la millora dels vincles entre població autòctona i immigrant és del tot innovadora", segons fonts de Teamtowers. La iniciativa també ha permès que les dues colles de Valls deixin de banda la seva rivalitat i facin pinya per una causa justa.